Okeyi Kim Buldu? okeyin çıkış noktasının 13 Yüz Yıl önce Çinliler tarafından oynanan domino olduğu tahmin edilmektedir. 14 yüz yıl sonlarına doğru Çinliler ile ilişkileri olan Acemlerin oyunu öğrendikleri ve sıkça oynamaya başlamaları sonucu, değişikliğe uğrayarak bu günkü okeyin başlangıcı olmuştur.
Bizim okey adıyla bildiğimiz oyunun kökenleri, Rummikub adındaki bir oyuna dayanıyor. Şaşıracaksınız belki ama, İsrail’in “resmi” oyunu bu, nitekim icat eden de Ephraim Hertzano ismindeki Polonyalı bir Yahudi. Rummikub, Mahjong isimli oyundan esinlenen bir oyun ve dünyanın her tarafında büyük bir ilgiyle oynanıyor.Göçmen Türkler, Almanya’ya ilk defa geldiklerinde Rummikub isimli oyunla tanışıyor. Kısa süre içinde de kendilerine uyarlayıp “okey” haline getiriyorlar. Diğer bir deyişle, okey, %100 Türklere ait bir oyun. Her iki oyun da görünüm olarak aynı, kullanılan taş sayısı, ıstakalar, hatta puan sistemi… Farklılık, taş dizilimlerinde ve kazanç getiren kombinasyonlarda ortaya çıkıyor. Yurt dışında oynandığını görürseniz, bizim okey ile karıştırmamanız d
Okey, kuralları oldukça basit bir oyun. Öğrenmek özel bir zorluk içermiyor. Ancak bu tarzdaki her oyun gibi, öğrenmesi kolay olsa da ustalaşması epey bir pratik yapmayı gerektiriyor. Okey oyununda her birinde 13 adet taş bulunan ve kırmızı, sarı, siyah ile maviden oluşan dört set bulunuyor. Ayrıca joker, yani sahte okey de denen, gerçek okeyin yerine geçebilecek iki adet taş daha oluyor. Bunlar dışında tek ihtiyacınız olan dört adet ıstaka ve yine dört adet oyuncu. Gerektiğinde 3, hatta 2 kişiyle dahi oynanabiliyor olsa da, asıl keyfi 4 kişiyle oynandığında ortaya çıkıyor.
Tüm taşlar, kapalı olarak masanın ortasına yayılıyor. Oyuncular bunları karıştırıp, beşerli gruplar halinde diziyor. Her bir oyuncuya 14 adet taş düşüyor – oyunu başlatacak olan kişi hariç. O, 15 taş alıyor. Taşlar dağıtıldıktan sonra geriye kalanlar, ortaya üst üste diziliyor. Bu dizilimde en üstte yer alan taşın bir üstü, okey yerine geçiyor. (Örneğin en üstteki taş kırmızı 5 ise, okey kırmızı 6 oluyor.) Okey olarak belirlenen taş, istenen herhangi bir taşın yerine geçebiliyor.
14 taş alan oyuncu, bir adet taşı dışarı ve sağındaki oyuncuya atarak okey oyunu başlatıyor. Amaç, aynı renkli yaşları üzerlerinde ki rakamsal değerlere göre sıraya dizmek veya aynı rakamlı taşların farklı renklerinden gruplar yapmak. Istakası üzerinde boşta taşı kalmayan, yani tüm dizilimlerini bu şekilde yapan kişi, oyunu kazanıyor. Her el, oyuncular ya diğer oyuncunun attığı taşı alıyor ya da ortadaki taş kümesinden bir adet çekiyor. Her halukar da, kendi de yanındaki oyuncuya bir taş atmak zorunda. Son taşını ortaya atarak, ıstakası üzerinde boşta taşı kalmamış olan kişi, yukarıda da belirttiğimiz gibi o eli kazanıyor.
Peki, sahte okey taşı ne işe yarıyor? Bu taş, gerçek okeyin rakamsal değeri yerine kullanılabiliyor
Eğer atılan son taş okey ise, düşülen puan iki kat artıyor. Genellikle 20’den başlayıp, el başına ikişer puan düşülen bir oyun okey, sıfıra ilk ulaşan kazanıyor. Genel kuralları bu şekilde olsa da, özellikle kahvehanelerde oynanan versiyonlarında oyuna bir adet zar da giriyor. Bu zarın görevi hem set dağılımını hem de okey taşını belirlemek oluyor. Atılan zar sayısına göre setler oyunculara dağıtılıyor ve yine aynı şekilde, okey olarak belirlenecek taşın yeri de ortaya çıkıyor.
Eğlenceli, keyifli bir oyun okey ve başarının sırrı bol bol pratik yapmaktan geçiyor. Bu amaçla kullanabileceğin